Домашна мишка /Mus musculus/

Домашната мишка е най-приспособеният към синантропен живот гризач, но малкият й размер е причина тя да отстъпва жизнената си територия на плъховете.

Дължината й е около 6-9см., без опашката, а теглото около 15гр. Опашката е с дължина 7,5-10 см. с еднакъв цвят отгоре и отдолу. Произлиза от тревистите равнини на Централна Азия. Цветът на козината й варира в различни нюанси на сивия цвят, като интензивността на оцветяването е в зависимост от осветеността на средата, която обитава /в по-тъмна среда,по-тъмна окраска/. Подобно на плъховете, има слабо зрение и разчита основно на отлично развитите си обоняние и слух.

Живее основно в и около къщи, ферми, предприятия и т.н., като се заселва в близост до източниците на храна /кухни,складове за храна,килери и др./ Среща се и по полета и градини, но със застудяване на времето навлиза в близките постройки, в търсене на храна и подслон. Активни основно през нощта и по-рядко през деня. Обикалят район в радиус от 3 до 10 метра от убежището им и рядко по-отдалечени места, обикновено при търсене на храна или вода. Мишките постоянно изучават външната среда и запаметяват местата за укрития, храна, вода, както и пътищата за бягство. За разлика от плъховете не се страхуват от нова и непозната среда.

Хранят се с най-различни храни, но предпочитат зърно и семена. Не се страхуват да се хранят и с непознати храни. Дори при наличието на зърно, биха могли да предпочетат храни по-богати на мазнини и белтъчини, като бекон, масло, шоколад, ядки и др. Ловуват и насекоми. Една мишка изяжда средно по около 3гр.храна дневно, но поради навика си постоянно да гризе, унищожава много повече храна отколкото реално консумира. За разлика от плъховете, мишките могат да оцелеят с много по-малко количество вода. Обикновено пият по 3-9 мл. вода на ден, но могат да оцелеят и дълго време без вода, благодарение на способността си да използват водата освободена от метаболитните процеси в организма им. Много често набавят нужната вода от храните, които ядат.

Домашните мишки живеят на семейни групи с добре изразена йерархична структура. Тя се доминира от силен мъжки, който единствен се чифтосва с женските и отстоява своята позиция в непрекъснати схватки с други мъжки, докато не бъде победен от друг, обикновено по-млад мъжки. Домашната мишка достига полова зрялост за около 42 дни. Женската ражда котило от 5-6 малки, 20 дни след зачеването си. В рамките на 1г. може да роди 5-8 котила.

Домашната мишка има специален механизъм за регулиране числеността на популацията.

При висока численост женските, които заемат ниски позиции в йерархията, изгубват своята плодовитост, а младите женски не достигат до полова зрялост. Този механизъм за регулация числеността на популацията се наблюдава и при други гризачи, но е особено добре изразен при домашната мишка. Както при плъховете, така и при мишките, женските често имат общи гнезда със смесени котила.

Това помага, малките да поддържат по-лесно телесната си температура и да преживяват при студено време. Домашната мишка има средна продължителност на живот около 1г., при висока численост 6-8 месеца, а при благоприятни условия и на закрито-до 4г.