Коронавирус /SARS-CoV-2/

Новият коронавирус за 2019г., вече е наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус-2/ SARS-CoV-2, а заболяването свързано с него се нарича COVID-19. Животните са първоначален източник на вируса, но сега този вирус се предава от човек на човек.

Инкубационният период за COVID-19 /т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите/ понастоящем се изчислява между 2 и 14 дни. На този етап се знае, че вирусът може да се предаде,когато заразените лица проявят грипоподобни симптоми. Все още, обаче не е напълно ясно, дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса. От това, което се знае досега, вирусът може да причини леки грипоподобни симптоми, като:

- треска
- кашлица
- затруднено дишане
- болки в мускулите
- умора

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, синдром на остър респираторен дистрес, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт на пациента. По-уязвими са хората с хронични заболявания и по-слаба имунна система/хора с хипертония, сърдечни заболявания, диабет, респираторни заболявания и др./ Няма специфично лечение за това заболяване, така че лечението на пациенти с коронавирусни инфекции е симптоматично /напр. висока температура, затруднено дишане и т.н/.Кислородна терапия, вливане на течности и прилането на антивирусни лекарства, също могат да бъдат много ефективни за пациентите.

-Миенето и дезинфекцията на ръцете е ключът към предотвратяване на инфекцията. Мийте често и обилно ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, може да използвате дезинфекциращ препарат за ръце със съдържание на алкохол мимимум 60%. Вирусът навлиза в организма през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

-Избягвайте контакт с болни хора, по-специално с кашлица!

-Спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните!

-Избягвайте посещаване на места, където има струпване на голям брой хора, особено на закрито!

-Избягвайте контакт с животни и техните екскременти!